Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

fairway

betekenis & definitie

speelveld op een golfbaan.

speelveld op een golfbaan tussen een afslagplaats en een te bereiken hole, waar men het gras tamelijk kort maait om de bal een goede ligging te geven.

Voorbeelden:
Vanuit het clubhuis gezien lijkt de baan van Broekpolder niet groot, maar sta je eenmaal op de fairway en zie je heel in de verte het vlaggetje van de hole wapperen in de straffe westenwind dan krijg je het gevoel op de startbaan te staan van een vliegveld, zo weids is het.
NRC, 1995

Op het kort gemaaide deel van een hole blijven of zorgen dat je daarop weer terugkomt geeft in het algemeen het meest constante spel en de beste scores. Het "macho" gedrag om te proberen ver te slaan met alle risico's van dien, legt het altijd af tegen het zorgen dat je recht slaat en op de fairway blijft.
http://www.golflink.nl/leren/golfles1.htm

Tussen de tee en de green moet de golfspeler proberen zijn bal te spelen op de fairway (het centrale goed-onderhouden oppervlak) of het normale speelveld, maar het gebeurt ook dat zijn bal terechtkomt in de rough (niet-onderhouden boorden), of in het bos, een vijver of een beek, of ook nog in een zandbunker.
http://www.kbgf.be/

De wedstrijdbaan ligt er keurig verzorgd bij [...]. De conditie van de fairways en de voorgreens is ogenschijnlijk goed [...]. Het zand dat gebruikt is voor verschralen van de toplagen in de fairways en de voorgreens lijkt bij visuele beoordeling een te grote spreiding te hebben in korreldiameter. Hierdoor is de toplaag bijzonder verdichtinggevoelig.
http://www.nieuwegeinsegc.nl/docs/Tussendoortje%202009-01.pdf, 2009