wijn waarvan de smaakaspecten en geuraspecten zowel gematigd als evenwichtig aanwezig zijn; soms ook specifieker: wijn die opvalt door zowel de verfijning of subtiliteit en complexiteit van smaakaspecten en geuraspecten, als door het evenwicht ervan.
Voorbeelden:
Ze maken ook een keuze in houtdikte van de vaten. Dikker is meer tannine, minder oxidatie, en geeft robuuste wijn. Dunner is minder houttannine, meer oakflavor, meer oxidatie en geeft elegante wijn.
http://www.wosa.nl/column/je-hebt-ballen-nodig-om-pinotage-te-maken, 2011
Het resultaat is elegante wijn met aroma's van viooltjes, frambozen, kersen, cacao, kardemom (gember), laurier, kokosnoot en cederhout. Het smaakpalet is subtiel met een elegantie die het gehemelte streelt, lagen van verse frambozen en kersen, hints van cacao poeder met een chocolade-achtige afdronk en zachte tannine's die het geheel completeren.
http://www.churchview.nl/Upload/2681/St%20john%20GSM.pdf, 2012