een wijnsoort die voor de gewenste ontwikkeling in smaak, geur en kleur lang genoeg in het vat gelegen heeft of gebotteld is en klaar is om te drinken.
Voorbeelden:
Het woord verde (groen) slaat niet op de kleur, maar op de groene smaak van de wijn. Vino Verde is een jonge, nog niet helemaal rijpe wijn.
http://www.wijnalbum.nl/Portugal/wijngebieden.htm
Wie alert ruikt - wat niet betekent dat u als een krachtige stofzuiger alle geurtjes diep moet inhaleren, tot grote ergernis van tafelgenoten - kan ontdekken [...] welke complexe boeketnuances in een rijpe wijn schuilen.
http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html
Rijpe wijnen. Wijnen laten rijpen houdt risico's in. Niet alle wijnen winnen met het rijpen. Regelmatig de evolutie volgen is dan ook noodzakelijk om teleurstellingen te vermijden.
http://www.wijnfocus.be/rijpe%20wijnen%20.PDF, 2006