Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

drukpers

betekenis & definitie

machine die afdrukt.

machine waarmee men tekst en afbeeldingen in druk vermenigvuldigt; machine die tekst en afbeeldingen afdrukt.

Voorbeelden:
Samen met religieuze boeken behoren almanakken tot de vroegste producten van de drukpers. Johann Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst uit Mainz, wordt beschouwd als de drukker van drie kalenders: de Turkenkalender, gedrukt in december 1454, de Laxier Kalender uit 1457 en de Astronomische Kalender uit 1458.
http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_galerie.html

Langzaam maar zeker ontwikkelde de druktechniek zich verder. De drukplaten werden lichter en dunner en konden om een cilinder gespannen worden. Papier werd machinaal vervaardigd en op lange rollen aangeleverd. De drukpersen werden steeds groter. Door deze ontwikkeling van de techniek konden de postzegels op een eindeloze drukbaan vervaardigd worden. Hiermee wordt bedoeld dat door middel van de drukcilinder papier aan de rol bedrukt wordt.
http://www.nvph.nl/filency/index.htm

Toen we onder aan de trap de bocht omsloegen, hoorden we het geraas van de opstartende drukpersen. Toen we bij de ingang kwamen jankten de grote metalen rollers al.
Porter Shreve, De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, 2001

De temperatuur van de inkt moet constant blijven [...]. De inktpompen mogen slechts weinig warmte afgeven [...]. Verder is extra koeling nodig. De UV-straling kan de temperatuur doen oplopen tot zeshonderd graden. Luchtkoeling, die in drukpersen vaak wordt toegepast, kan hier niet tegenop. Er is daarom waterkoeling nodig.
NRC, 1995Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.