Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

2017-05-30

delfstofkunde

betekenis & definitie

studie van delfstoffen.

wetenschap die zich bezighoudt met de studie van delfstoffen; delfstoffenleer, specifieker ook: wetenschap die zich bezighoudt met de studie van mineralen: mineralogie.

Voorbeelden:
De cursus is opgevat als een algemene inleiding en bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven van de mineralogie (delfstofkunde) en de lithologie (studie van de sedimentaire gesteenten), met inbegrip van de geometrische en chemische kristallografie en, in grote lijnen, de onderzoeksmethoden.
http://www.vub.ac.be/Bruno/site3/downloads/sg-scheikunde.pdf, 2001

In de vitrines staan unieke heldere kwartskristallen, vuistgrote paarse fluorietkubussen, doorzichtige gipskristallen van bijna een halve meter lang, en vele minder bekende mineralen met uitbundige kleuren en vormen. Er liggen gesteenten die verhalen vertellen uit de geschiedenis van de aarde, maar ook zeldzame metallisch glimmende ertsen van zilver, lood, zink, koper, goud en vele andere metalen, vaak afkomstig uit mijnen die nu allang niet meer bestaan [...]. Studenten en docenten Technische Aardwetenschappen gebruiken de collecties voor het onderwijs in de mineralogie en de delfstofkunde.
http://www.citg.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=3af69af6-d543-4eab-9e16-87f84c9500ff&lang=nl