Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

de wereld voor een doedelzak aanzien

betekenis & definitie

een afwijkende ervaring van de werkelijkheid hebben of krijgen, onder de invloed van uiteenlopende zaken, zoals indoctrinatie, ziekte, vermoeidheid, alcohol of andere drugs.

Voorbeelden:
Ja, bij een hypo, dan wil ik nog wel eens giechelig worden en de wereld als het ware voor een doedelzak aanzien (wat ik overigens dan ook erg grappig vind).
http://www.diabetesenleven.nl/stories/stemmingsveranderingen-ik-3.html

Ik heb periodes dat ik vrij fors drink......... als ik dan 6 biertjes op heb ben ik nog in staat om zakelijk een goed gesprek te voeren........ maar ik heb ook periodes dat ik helemaal niet drink............. en dan kan ik van 2 wijntjes de wereld voor een doedelzak aanzien.
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=1144288&start=275

Na 200 kilometer schaatsen op de Weissensee zal niemand zich echt fit meer voelen. "Het was wel een beetje afzien. De laatste ronden zijn zwaar. De allerlaatste valt dan mee, maar daarvoor kan je de wereld wel voor een doedelzak aanzien. Dan hebben mensen pijn in de rug bijvoorbeeld."
http://www.destentor.nl/regio/kampen/kampen/voldaan-wereld-voor-een-doedelzak-zien-1.1836309


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!