Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

dagelijks verkeer

betekenis & definitie

de omgang van mensen met elkaar voor zover die betrekking heeft op het leven van iedere dag.

Voorbeelden:
Ook de taal maakt hem niet uit, Arabisch of Hebreeuws. Hij leeft in beide werelden, beter gezegd hij laveert tussen beide werelden [...]. De kinderen gaan in Nabloes naar een Palestijnse school, het dagelijks verkeer is met de Palestijnen.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1703096/2006/12/11/Overleven-in-twee-werelden.dhtml, 2006

Hoe heet jij? Een belangrijke vraag in het dagelijkse verkeer tussen mensen en organisaties. Een naam is meer dan een handige code waarmee mensen of instellingen van elkaar te onderscheiden zijn.
http://pubwww.tudelft.nl/stud.past/

Een kind met hiv is een kind als ieder ander kind! Het kan spelen, ravotten, sporten en normaal naar het kinderdagverblijf of naar school. In normaal dagelijks verkeer is er geen kans van overdracht van hiv.
http://www.hivnet.org/index.php?option=com_content&view=article&id=11180&Itemid=460, 2016

In zijn simpelste vorm luidt zo'n oordeel: 'Dit is een goed boek.' Een alledaagse uitspraak, die onmiddellijk tot een aporie leidt, wanneer je vraagt: 'Maar waarom vind je dat een goed boek?' In het dagelijks verkeer is zo'n vraag bijna onbetamelijk. Je wil iemand een plezier doen, raadt hem of haar een boek aan, en als dank voor je advies wordt je gevraagd je oordeel te rechtvaardigen.
http://www.phil.uu.nl/~lievers/OVER%20SMAAK%20VALT%20TE%20TWISTEN.pdf