Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

cyberchondrie

betekenis & definitie

hypochondrie door ziektebeelden te googelen.

ziekelijke aandoening waarbij iemand zijn ziektebeelden opzoekt op internet en daarna denkt dat hij lijdt aan een ernstige ziekte; meestal ongefundeerde angst voor ernstige ziektes als gevolg van zoekgedrag op internet; hypochondrie die zich uit in of kenmerkt door het zoeken naar ziektebeelden op internet.

Voorbeelden:
Cyberchondrie is de moderne hypochondrie. De term verwijst naar de angst ziekten te hebben, als gevolg van het zoekgedrag op internet. In deze tijd gaan zeer veel mensen bij ziekteverschijnselen op speurtocht op internet. Van alle zoektermen is twee procent gerelateerd aan medische zaken. Maar op het internet staat alles door elkaar. Ernstige ziekten, kleine kwaaltjes, mensen die soortgelijke symptomen hebben... of toch niet.
https://groups.google.com/a/googleproductforums.com/forum/#!topic/websearch-nl/N3yod9QlHD8, 4 januari 2012

In de echte wereld is de kans dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door een hersentumor 0,0116 procent. In de virtuele wereld is dat drie procent. Dat wil zeggen, de kans dat informatie over hoofdpijn op het internet kanker als oorzaak aanwijst. De kans dat personen die hoofdpijn als zoekterm intoetsen vervolgens doorzoeken op een hersentumor als oorzaak, in plaats van cafeïne of stress, ligt nog eens vele malen daarboven: zesentwintig procent. Dat ontdekten Ryen White en Eric Horvitz, twee computerwetenschappers van Microsoft Research, in een uitgebreid onderzoek naar cyberchondrie, een term die verwijst naar een ongefundeerde angst voor bepaalde zware aandoeningen als gevolg van het zoekgedrag op het internet.
http://www.vn.nl/Archief/Wetenschapmilieu/Artikel-Wetenschapmilieu/Cyberchondrie-ziek-van-Google.htm, 6 december 2008

Er zijn wel enkele gevallen bekend van cyberchondrie of van patiënten die ernstig in de war raken van internetinformatie, maar hoeveel zullen dit er uiteindelijk worden?
http://www.nvbe.nl/artikelen/artikelenhome.html, 2002