Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

cheddar

betekenis & definitie

donkergele kaas uit Cheddar.

gele of oranjegele, enigszins pittige, harde kaas die oorspronkelijk afkomstig is uit de plaats Cheddar in Engeland.

Voorbeelden:
Cheddar [...] is een harde, donkergele kaas, die wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk. De smaak is een beetje nootachtig. Cheddar is in trommelvorm en in blokvorm te koop [...]. Afhankelijk van de rijping en de productiemethode heeft het een zachte tot pikante smaak. Cheddar heeft de twijfelachtige eer de meest geïmiteerde kaas ter wereld te zijn. Deze kaas is genoemd naar het gelijknamige plaatsje in het Zuid-Britse graafschap Somerset. Daar werd hij al in de 12de eeuw gemaakt.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Wil je toch een grote rode wijn bij kaas drinken, kies dan een betrekkelijk neutrale, (half)harde kaas. Belegen Goudse bijvoorbeeld, een niet te rijpe Cheddar, Parmesan, Manchego of Mimolette.
http://www.wijninfo.nl/site/?db

De ober beloofde een kaasplankje samen te stellen van de meest complexe fromages die de chef op een marktje net buiten Brussel had ontdekt, een formidabel dessert, speciaal voor mijnheer Müller en zijn gasten, maar u moet er geen vintage portje bij nemen, een zoete witte mousseux is nu de trend, prachtig bij die Vlaamse abdijkazen [...], een vintage hoorde vooral bij blauwschimmelkazen, bij gorgonzola en roquefort, niet eens bij cheddar of five counties, daar kon je beter een normale tawny bij drinken of een ruby die op eikenhout had gerijpt.
Désanne van Brederode, Mensen met een hobby, 2001

Doordat er tegenwoordig in alle Engels georiënteerde landen varianten worden gemaakt, neemt cheddar bij de wereldproductie van kaas de eerste plaats in. De traditionele soorten worden met een plantaardige kleurstof behandeld. Afhankelijk van de rijping en de productiemethode heeft het een zachte tot pikante smaak.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm