Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

bouillabaisse

betekenis & definitie

Provençaals visgerecht.

Provençaals visgerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Marseille, dat wordt bereid uit stukken in soep of bouillon gekookte vis, tomaten en kruiden en dat traditioneel geserveerd met brood en rouille wordt gegeten als hoofdmaaltijd; vissoep.
Hoewel bouillabaisse strikt genomen geen soep is, wordt het synoniem vissoep vaak gebruikt.

Voorbeelden:
Hoewel ze in Marseille beweren dat hun recept het enige authentieke is, bestaan er van de bouillabaisse evenveel varianten als er vissen zijn in de zee. Het enige waar het op aan komt, is dat u veel, verschillende en vooral verse vis gebruikt.
http://www.bouillabaisse.be/

Zeeduivel wordt ook verkocht in sneetjes of in filets en vormt een uitgelezen ingrediënt voor visspiesen, rijstschotels, bouillabaisses, kerries en bouillons.
http://www.solo.be/nl/ingredienten/zeeduivel.htm

Elke keer kom ik met andere kruiden thuis. Harissa voor bij de couscous, kruiden voor de paella en de bouillabaisse.
Anja Meulenbelt, De schaamte voorbij, 1980

Acteur Raimu en schrijver Pagnol kwamen bijeen in een restaurant, Chez Titin, gerund door een ex-bokser uit Marseille, die ooit de bijnaam 'de Orkaan van de Alpes-Maritimes' had gedragen. "De orkaan," schreef Pagnol, "was mettertijd gaan liggen - zoals alle orkanen - en sindsdien maakte hij perfecte bouillabaisses en zeebaars met venkel klaar."
http://www.brusselnieuws.be/eten-drinken/culinair-ontdekt-restaurantkost, 7 juni 2008

Een uiterst geslaagde bouillabaisse die hij gisteravond in restaurant Le Laetitia bij de haven had gegeten.
Jef Geeraerts, De Coltmoorden, 1980

< >