Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

2017-05-30

bolletjesslikker

betekenis & definitie

iemand met ingeslikte drugscapsules.

iemand die drugs, vaak cocaïne of een andere harddrug, probeert te smokkelen in ingeslikte capsules in zijn maag of in anaal of vaginaal ingebrachte capsules; drugskoerier die drugs probeert te smokkelen in ingeslikte capsules in zijn maag of in anaal of vaginaal ingebrachte capsules.

Voorbeelden:
Ik probeerde nog even een cryptogram uit Nieuwslijn te begrijpen: het shotguneffect van de bolletjesslikkers. Een bolletjesslikker slikt de gesmokkelde en in condooms verpakte heroïne in. Ze rennen met z'n tienen tegelijk door Schiphol. Als een schot hagel.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010845823:mpeg21:a0270, 10 mei 1991

In het keurige opvanghuis [...] vertelt FMA-coördinator Jacqueline Vilchez dat "niet zo heel veel drugsgebruikers" als bolletjesslikker optreden. Heel simpel, omdat ze door hun uiterlijk makkelijk worden herkend door de douane.
NRC, 2002

Noodwetten in de strijd tegen drugs. Het kabinet komt met noodwetten om ervoor te zorgen dat geen bolletjesslikker de dans meer ontspringt.
http://www.drugsbase.com/

De KLM-woordvoerder zegt dat de weigering niet tot echte problemen heeft geleid, 'ook al beseffen we ons dat het voor de mensen niet leuk zal zijn als ze niet mee mogen.' "Maar ik leg veel liever aan iemand uit dat hij of zij wordt geweigerd vanwege drugssmokkel dan dat ik een kind in het vliegtuig moet uitleggen waarom een bolletjesslikker in het gangpad ligt te schuimbekken." Op grond van wat justitie objectieve criteria noemt, wordt gekeken of passagiers binnen het profiel vallen van een drugskoerier.
Provinciale Zeeuwse Courant, 2002