Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

boerkini

betekenis & definitie

zwemkleding voor moslima's.

tweedelig badpak voor moslima's dat het hele lichaam bedekt behalve de handen, voeten en het gezicht; zwemkleding voor moslimvrouwen; boerkabikini.
De boerkini lijkt op een wetsuit met een ingebouwde hoofddoek in de kap, maar zit losser rond het lichaam en is gemaakt van zwemstof in plaats van rubber.

Voorbeelden:
Een Nederlandse vrouw in het Noord-Hollandse Venhuizen heeft zich bekeerd tot de Islam en wil wegens haar geloof het zwempak met hoofddoek, lange mouwen en broekspijpen dragen, de boerkini. Ze is daarmee echter niet welkom in Enkhuizerzand, want het zwembad stelt de boerkini niet op prijs.
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/1891475/2011/02/24/Bekeerde-vrouw-in-boerkini-niet-welkom-in-zwembad.dhtml?redirected, 24 februari 2011

Woortman Sportswear in Meppel verkoopt als enig bedrijf in Europa de boerkini, het lichaamsbedekkende badpak waarmee moslima's kunnen zwemmen. Niet iedereen is even blij met de boerkini, zo werd in Zwolle onlangs een vrouw in boerkini gesommeerd het zwembad te verlaten.
http://www.youtube.com/watch?v=6O4R0Meg3Rc, 27 februari 2008

De Australisch Ahiida Zanetti kan de bestellingen niet bijhouden. Na de lancering van de hijood (een gemoderniseerde versie van de sluier) heeft ze al meer dan 2.500 boerkabikini's verkocht. De burqini verpakt het lichaam letterlijk van kop tot teen.
De Morgen, 11 juli 2006