Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

2017-05-30

beslissingswedstrijd

betekenis & definitie

wedstrijd die bepalend is voor een positie.

wedstrijd waarvan de uitslag beslissend is voor het al dan niet behalen van een kampioenschap, promotie of eindronde van een belangrijk toernooi, of het al dan niet vrijwaren van degradatie; geplande wedstrijd in een reeks wedstrijden die de beslissing brengt; na een reeks wedstrijden speciaal georganiseerde extra wedstrijd die de beslissing moet brengen.

Voorbeelden:
Vier jaar geleden speelde de cricketploeg van VRA een beslissingswedstrijd om de tiende plaats in de hoofdklasse.
http://www.google.nl/search?q=cache:lOZRmTqCJ7sJ:www.kncb.nl/downloadfiles/weekblad/weekblad2001/CRICKET%2520weekblad%252016-01.pdf+cricketploeg+site:.nl=nl=lang_nl, 2001

Kick's club Victoria moet [...] een beslissingswedstrijd spelen om het kampioenschap van Nederland. Daags vóór de match kreeg Kick bezoek van 'n onbekend heerschap, dat hem een verbluffend voorstel deed. 'Wij bieden u een bedrag van 500 gulden, indien u bereid bent aan een overwinning van Saturnus mede te werken.'
Tim Krabbé, 43 Wielerverhalen, 1984

De wedstrijdperiode vertoont op grond van lange duur in het algemeen verscheidene hoogtepunten bijvoorbeeld beslissingswedstrijden om promotie en degradatie, kwalificatiewedstrijden, bekerwedstrijden en wedstrijden om het (lands)kampioenschap.
http://www.blackstars.8m.com/

Indien nu weer twee of meer teams het hoogste aantal wedstrijdpunten hebben behaald dan wordt een tweede beslissingswedstrijd op neutraal terrein georganiseerd.
http://www.dartsbond-almere.demon.nl/overige/reglement.htm, 28 augustus 1999

Zodoende won HCAW de wedstrijd met 7-5 en moet het een beslissingswedstrijd spelen tegen HMS om de promotie.
Meppeler Courant, 1993