Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

asobestendig

betekenis & definitie

bestand tegen asociale personen (aso's).

bestand tegen asociale personen (aso's); bestand tegen, afgestemd op het gedrag van asociale personen (aso's); hufterbestendig.
Meestal, in strijd met de officiële spelling, gespeld met een koppelteken. Vooral in combinaties als asobestendige huizen, woningen e.d.

Voorbeelden:
Je kunt bezwaarlijk van de belastingbetaler verwachten, dat die ervoor opdraait alle parkeerautomaten in den lande minstens jaarlijks opnieuw te voorzien van asobestendige vermeldingen van de koopavonden voor jaar, alleen omdat er mensen zijn die niet het benul hebben zich te informeren als ze rond de feestdagen in een voor hen vreemde plaats het blik parkeren.
http://nl.burgerrechten.narkive.com/4oNielQG/belg-met-parkeerboete-in-nederland, 2005

Terreur verder vanuit asodorpje. Twee gezinnen van de Maastrichtse probleemfamilie K. dreigen uit de speciaal voor hen bestemde 'aso-bestendige' huizen te worden gezet. Dit omdat de vanuit het afgelegen woonblok naast de tbs-kliniek - speciaal voor hen gekocht voor een miljoen euro - de omgeving teisteren met 'een waslijst aan incidenten'.
Ledsch Dagblad, 9 maart 2011

Mensen zijn in deze vrijstaande containers veel vrijer, terwijl niemand meer last van ze heeft. Overigens moet je niet denken aan een gesloten zeecontainer, er zitten gewoon ramen, een deur en sanitaire voorzieningen in. Het lijkt een beetje op een woonwagen, maar dan aso-bestendig.
http://forum.politics.be/archive/index.php/t-13232.html, 3 mei 2004

Twee gezinnen van de Maastrichtse 'Flodder'-familie K. dreigen uit hun 'aso-bestendige' woningen te worden gezet. Vanuit het afgelegen woonblok, dat door een woonstichting speciaal voor hen werd gebouwd - belasten ze hun omgeving met 'een waslijst aan incidenten'.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/20260720/___Flodders_uit_huis_geplaatst___.html, 9 maart 2011

De reactie @48 is welsprekend monument voor de schofterigheid van de inzender en heeft daarom zijn nut, opdat we niet vergeten - maar je zou zoiets ook kunnen overbrengen naar een passender plek, bv. een industrieterrein met aso-bestendige huftercontainerwoningen.
http://www.drasties.com/comments/het_ikje_van_vandaag655, 24 oktober 2012