Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

Armeen

betekenis & definitie

iemand uit Armenië.

iemand met de Armeense nationaliteit; iemand die behoort tot het Armeense volk; iemand die afkomstig is uit Armenië; inwoner van Armenië; Armeniër.
Meestal in het meervoud in toepassing op het volk. In het meervoud ook in toepassing op vertegenwoordigers van een nationale sportploeg of andere groep.

Voorbeelden:
Het meest schrijnend (voor de Armenen) is de berg Ararat. De 5137 meter hoge vulkaan waarop volgens de legende Noach met zijn Ark vol dieren vastliep, is het nationale symbool van de Armenen. Elk huishouden bezit een afbeelding van de eeuwig besneeuwde kegel en vanuit de hoofdstad Jerevan is de berg in al haar glorie te aanschouwen. Maar hij ligt in Turkije en daar komt voorlopig geen verandering in.
http://www.nrcnext.nl/blog/2010/08/13/armenen-zijn-nergens-te-bekennen/, 13 augustus 2010

Zo is de president steeds een marronitische christen geweest, de eerste minister een soennietische en de voorzitter van het Parlement een sjiietische moslim. Ook de vertegenwoordiging van Droezen, grieks-katholieken, verschillende orthodoxe strekkingen en Armenen (de belangrijkste etnische minderheid) was gegarandeerd.
http://www.vrede.be/nl/oosten/eneoorlog.html

'Met name de jeugdcompetitie breidt zich geweldig uit en daar ligt toch de toekomst', zegt Buiten. De ex-hoofdklassespeler die deze zomer zijn hele ziel en zaligheid erin legde om de Armenen de nodige finesses in het spelletje bij te brengen gaf ze ook het nodige huiswerk mee.
Meppeler Courant, 1994

Volgens de legende is Servaas een Armeen die naar Lotharingen trekt en bisschop wordt van Tongeren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven_van_Sint-Servaas, 12 december 2013