Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 29-10-2020

ampère-uur

betekenis & definitie

eenheid voor elektrische lading.

eenheid die de hoeveelheid elektriciteit uitdrukt die bij een stroomsterkte van één ampère in één uur door een geleider stroomt; eenheid voor elektrische lading.

Voorbeelden:
Volt (V) is de eenheid van spanning en dit kun je zien als de druk op de waterkraan. Ampère (A) is de eenheid voor stroom en is in de vergelijking de hoeveelheid water die door de waterkraan stroomt. Ampère-uur (Ah) is de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren. In vergelijking met de waterkraan kan dit als de tank met water, waar de kraan op is aangesloten, gezien worden.
http://www.toolnation.nl/blog/wat-is-het-verschil-tussen-volt-v-en-ampere-uur-ah-in-makita-gereedschap/, 2014

Bij de accu die in figuur 1 is afgebeeld, is de capaciteit 44 Ah (ampère-uur). Met 'capaciteit' van een accu wordt bedoeld het product van de stroomsterkte die de accu levert en de tijdsduur waarin die stroom loopt. Dat wil zeggen dat een 'volle' accu met een capaciteit van 44 Ah gedurende 44 uur een stroomsterkte kan leveren van 1 A, of gedurende 22 uur een stroomsterkte van 2 A, enzovoort. Na het afgeven van deze 44 Ah daalt de stroomsterkte snel en is de accu 'leeg'.
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=276568, 1999

De capaciteit van een batterij drukken we uit in Ah. Voor een batterij van 200 Ah geldt dat er ten hoogste 10 Ampère uit komt en dat 20 uur lang (20 uur x 10 A = 200 Ah).
http://www.venus.nl/accu/principe.htm

Als je op vakantie bent ga je dikwijls twee of zefls drie duiken doen op een dag. Het is belangrijk dat je je lamp minstens twee duiken kan gebruiken zonder tussendoor te laden. Dat wil zeggen zo'n 90 minuten. De brandduur hangt af van de hoeveelheid lading (Q) die de batterij kan bevatten en wordt meestal uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Uiteraard hangt het ook af van hoeveel watt je verbruikt.
http://www.aquapol.be/gevorderdenuitrusting/HTML/extra.htm