Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

alzheimer

betekenis & definitie

ziekte van Alzheimer.

ziekte van Alzheimer; hersenziekte die begint met vergeetachtigheid en die verder wordt gekenmerkt door een voortschrijdende achteruitgang van de cognitieve functies (dementie), doordat eiwitten neerslaan in de hersenen, waardoor de communicatie tussen zenuwcellen belemmerd wordt; meest voorkomende vorm van dementie.
Is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. De ziekte van Alzheimer is een van de vormen van dementie. Alzheimer leidt tot dementie, maar niet alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. In het taalgebruik wordt de term alzheimer echter vaak gebruikt als de meer algemene term dementie wordt bedoeld.

Voorbeelden:
Alzheimer is een steeds erger wordende ziekte, die uiteindelijk binnen tien à vijftien jaar (soms sneller) tot de dood leidt. Er bestaan geneesmiddelen die het geheugenverlies tijdelijk kunnen afremmen.
http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

Alzheimer is een medische aandoening die de manier waarop de hersenen werken, verstoort en de hersengedeelten die het denken, het geheugen en de taal sturen, aantasten. Het is een progressieve ziekte die zich in fasen ontwikkelt en geheugen, verstand, oordeelsvermogen, taal en eventueel het vermogen om zelfs de eenvoudigste taken uit te voeren, geleidelijk vernietigt. Alzheimer treedt gewoonlijk op na de leeftijd van 65 jaar.
http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdem012, 2001-2003

Zoals antibiotica en vaccins een halve eeuw geleden de wereld verlosten van allerlei infectieziekten, zo zullen deze cellen de huidige chronische verouderingsziekten uitroeien, zoals kanker, alzheimer en hartaandoeningen. Wij zijn nu al in staat om dierlijke gekloneerde stamcellen uit te laten groeien tot grote stukken bot, kloppende hartcellen en schalen vol zenuwcellen, waarmee je de ziekte van Parkinson zou kunnen behandelen.
Reformatorisch Dagblad, 2001