Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

à volonté

betekenis & definitie

vrij naar keuze; naar believen.

(Frans) vrij naar keuze; naar believen; zoveel men wil; volop.
Ook wel als bijvoeglijk naamwoord gebruikt.

Voorbeelden:
Om het kleurrijke van die cosmopolitische buurt te smaken, moet je langs de ten Katemarkt kuieren. Je ziet er Marokkanen en Turken bergen zuiderse groenten en fruit verhandelen. Indonesiërs en Surinamers tateren er maar op los in hun sappig Nederlands. Exotische geuren en klanken à volonté.
De Standaard, 1997

Animatie à volonté. De tijd dat tekenfilms vooral werden gemaakt voor kleine kinderen [...] en je een heel jaar moest wachten vooraleer de nieuwste van de Disney studio's uitkwam, ligt ver achter ons. Teken- en animatiefilmfestivals rijzen als paddestoelen uit de grond en laten je vaak kennismaken met heuse juweeltjes die helaas slechts zelden de bioscoopzaal halen.
http://www.cineguide.be/scriptsred/articles.view.cfm?id=5348

'Nog geen zes jaar en al een echte Bruxelloise, dat kind,' zei Louise met hoorbare afkeuring. 'Kuren en grillen à volonté.'
Erwin Mortier, Marcel, 2002

Dat De Verrukking versleten clichés als gekrijs en geschreeuw of "schokkende" beelden à volonté aanwendt als stijlmiddel om de uitzinnige waarheid van Genets anti-moraal te verduidelijken, grenst [...] aan het lachwekkende.
De Standaard, 1996