Anne Martens

Levensfilosoof en kunstenares

Gepubliceerd op 08-12-2015

2015-12-08

The Strength of Weak Ties

betekenis & definitie

In 'The Strength of Weak Ties' beweert Mark Granovetter (1973) samengevat dat een vage kennis beter is dan een vriend. Het artikel wordt momenteel beschouwd als een van de meest invloedrijke theorieën uit de moderne sociologie sinds de jaren zeventig.

Bij sociale netwerken denkt menigeen in eerste instantie intuïtief aan clubjes van gelijkgestemden. Maar wie op zoek is naar nieuwe informatie kan beter niet zijn vrienden raadplegen. Zij beschikken doorgaans over dezelfde informatie. De echt waardevolle, vernieuwende ideeën komen eerder van de vage kennis van wie je twee keer per jaar een berichtje krijgt. De vage kennis (weak tie) vormt een brug tussen twee werelden.

Onafhankelijk van de sector, via de weak ties worden nieuwe groepen mensen bereikt, die niet bereikt worden via strong ties.

Bijna veertig jaar na publicatie is Granovetters studie actueler dan ooit, want in de netwerksamenleving hebben mensen meer weak ties dan ooit. De vele sociale netwerksites functioneren als broedplaats voor weak ties.