Anne Martens

Levensfilosoof en kunstenares

Gepubliceerd op 22-07-2016

2016-07-22

Tantra

betekenis & definitie

Tantra is een levenshouding die je opent voor een diepere betekenis van je ervaringen. Hierdoor kun je het leven omarmen en je bewustzijn vergroten, ook op het gebied van seksualiteit. Tantra eert seksualiteit als meest oorspronkelijke bron van levenskracht. Dáár liggen onze mogelijkheden tot groei en verdieping.

Als mens worden we geboren met een intuïtieve nieuwsgierigheid om onszelf en onze omgeving te verkennen met onze zintuigen. We weten van nature al hoe we verbinding moeten maken en onze gevoelens moeten uitdrukken. Met onze ogen staren we dan ook met pure liefde en aanwezigheid naar onze verzorgers. Wanneer iemand een vinger in onze hand legt pakken we deze vast. Wanneer we iets nodig hebben, huilen we, en worden dan gewiegd en getroost. We hebben dan nog geen eens besef van wie wij zijn, we ZIJN gewoon. Pure liefdevolle zielen. Als pure spiegels reflecteren we onze omgeving; wanneer iemand ons liefde geeft ZIJN wij liefde. Wanneer er iets niet goed voelt, wat dit ook is, huilen we. Net zolang tot we weer liefde en rust in onszelf voelen.

Als maatschappij zijn wij ver verwijdert geraakt van onze eigenliefde en sensuele natuur. Tantra draait om het herontdekken van deze natuur. Het is de weg van de bevrijding van alle conditionering die wij dragen bij het maken van verbinding en het ervaren van contact met anderen. Bij tantra beoefenen we de onvoorwaardelijke liefde voor onszelf en verkennen wij op speelse wijze verschillende vormen van contact maken. In essentie keren we terug naar onze kinderlijke onschuld, waar onze grootste kracht ligt. De plek waar we onszelf kunnen terugvinden, en vanuit waar wij kunnen gaan leven vanuit onze ware natuur.
(Door: Kees Schenk)