Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 26-05-2015

2015-05-26

Vrouwenbesnijdenis

betekenis & definitie

Vrouwenbesnijdenis betekent het wegnemen van de clitoris, vaak gecombineerd met het dichtnaaien van de vagina (ook: clitoridectomie, genitale verminking). Een ingrijpender vorm waarbij ook de schaamlippen worden weggesneden heet infibulatie.

Het gebruik is met name in zwang in islamitische landen in Afrika. Feitelijk is 'meisjesbesnijdenis' een betere naam, omdat de ingreep meestal op jonge leeftijd (zes tot twaalf jaar) plaatsvindt. Volgens de VN bestaat het in meer dan twintig landen in Afrika en Azië en zijn 80 tot 135 miljoen vrouwen besneden.

Het gebruik wordt in de VN veroordeeld als een vorm van Female Genital Mutilation (FGM, verminking van vrouwelijke geslachtsdelen) en is bij wet verboden van diverse landen waar het gebruik voorkomt, zoals in Egypte. In de discussie over 'cultuurrelativisme' wordt clitoridectomie aangevoerd als een van de gebruiken die door westerse culturen niet hard bestreden zou moeten worden, omdat ze een diepgewortelde traditie van de gemeenschap is. In 1997 riepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere VN-organen gezamenlijk op tot uitbanning van vrouwenbesnijdenis.

In diverse landen, waaronder Nederland en de VS, is vrouwenbesnijdenis een misdrijf; er kan echter nog niet effectief wettelijk worden opgetreden tegen ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden. De internationaal bekendste activiste tegen vrouwenbesnijdenis is Nawal El-Saadawi (Egypte).