Mensenrechten begrippenlijst

Amnesty International (2007)

Gepubliceerd op 30-06-2015

VN-rapporteurs

betekenis & definitie

De VN stelt speciale rapporteurs aan. Dit zijn deskundigen, aangesteld om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp of land en daarvan verslag uit te brengen aan de secretaris-generaal van de VN, de VN-commissie voor mensenrechten of de VN-subcommissie

Zo zijn er waren er vanuit de VN speciale rapporteurs, experts en vertegenwoordigers voor Afghanistan, Burundi, Cuba, Cambodja, de Democratische Republiek Congo, Haïti, Liberia, Myanmar, Noord-Korea, Oezbekistan, Palestijnse gebieden, Somalië, Soedan, Tsjaad en Wit-Rusland. Ook op thema's zijn er speciale rapporteurs, zoals voor marteling, buitengerechtelijke executies, kinderprostitutie, ontwikkeling, gezondheidsrechten, voedsel, mensenrechtenverdedigers, inheemse volken, onafhankelijkheid van rechters, vrijheid van godsdienst, ontheemden, migranten, armoede, rassendiscriminatie, geweld tegen vrouwen, kinderen, enzovoort.

Er is sinds 1980 een werkgroep van vijf personen inzake verdwijningen. De rapporten van deze speciale rapporteurs zijn vaak uitstekende samenvattingen van de omvang en aard van een probleem, en zijn te vinden op de website van de mensenrechtenafdeling van de VN (www.unhcr.ch). De Nederlander Max van der Stoel was van 1991 tot 2000 speciale rapporteur voor Irak. Andere speciale rapporteurs en vertegenwoordigers zijn of waren onder meer Peter Kooijmans, Nigel Rodley en Theo van Boven (marteling), Asma Jahangir (buitengerechtelijke executies), Hinah Jilani (mensenrechtenverdedigers), Yakin Erturk (vrouwen) en Graça Machel (rechten van het kind).