Mensenrechten begrippenlijst

Amnesty International (2007)

Gepubliceerd op 20-05-2015

Vladimir Boekovski

betekenis & definitie

Vladimir Boekovski (1942) is een dissident, auteur en politiek activist die lange tijd gevangen zat ten tijde van de Sovjet-Unie. Hij bracht van zijn 22e tot zijn 34e jaar bijna volledig door in gevangenissen, werkkampen en psychiatrische klinieken met dwangbehandeling (psichoesjka) die gebruikt werden als speciale gevangenissen.

Vanaf 1976 woonde Boekovski in Cambridge (Engeland). Hij promoveerde er in de biologie en schreef verschillende boeken en politieke essays. Hij uitte zich vaak kritisch over de westerse goedgelovigheid, een gebrek aan verzet tegen communistische misbruiken en misstanden. Hij was betrokken bij de oprichting van verscheidene organisaties van dissidenten en democratiseringsbewegingen. In april 1991 keerde hij voor het eerst terug naar Moskou. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 1991 werd hij genoemd als vicepresidentskandidaat. Boekovski onderzocht in Moskou de documenten uit de geheime Sovjetarchieven. Een aanzienlijk aantal wist hij in het geheim te scannen en naar het buitenland te brengen. In zijn boek Judgement in Moscow werden die gepubliceerd. In 1992 werd hij door liberale afgevaardigden voorgesteld als kandidaat voor het burgemeesterschap van Moskou. Vanaf 1997 was hij betrokken bij de Gulag Herdenkingsdag (7 november), een internationale dag gewijd aan de herdenking van slachtoffers van de Russische gevangenissen en kampen. Boekovski waarschuwde later tegen het gebruik van marteling als in het detentiekamp van Guantánamo. Hij is een tegenstander van de Europese Unie, omdat hij parallellen ziet met de totstandkoming van de Sovjet-Unie. Boekovski stelde zich in 2007 kandidaat in de Russische presidentsverkiezingen maar zijn kandidatuur werd door de Centrale Kiescommissie verworpen.

Naar aanleiding van zijn opsluiting in psychiatrische inrichtingen werd in de zeventiger jaren in Nederland de Boekovski Stichting opgericht ter informering van Nederland en ondersteuning van de dissidenten in het Oostblok.