Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 29-06-2015

2015-06-29

Lilian Gonçalves

betekenis & definitie

Lilian Gonçalves - Ho Kang You (11 november 1946) is geboren in Suriname en naar Nederland gevlucht nadat haar echtgenoot, de advocaat, Kenneth Gonçalves in 1982 slachtoffer was geworden van de `decembermoorden'.

Gonçalves werd geboren als Lilian Ho Kang You in Paramaribo. Ze vertrok naar Nederland om te studeren aan de universiteit van Leiden. Na haar studie keerde ze terug naar Suriname, waar ze aanvankelijk als advocaat voor het kabinet werkte.

Na haar huwelijk opende haar echtgenoot in 1973 een eigen advocatenpraktijk, waar zij later ook ging werken en partner werd in de maatschap Gonçalves - Ho Kang You. De praktijk liep goed totdat op 25 februari 1980 militairen onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep pleegden. Kort na de staatsgreep werd haar broer, Milton Ho Kang You vermoord gevonden in de garage van zijn huis. De moord is nooit opgelost. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werd haar man door de militairen weggevoerd vanuit huis en een paar uur later door hen vermoord. Na het overlijden van haar echtgenoot zette Gonçalves de praktijk voort onder moeilijke vaak rechteloze omstandigheden. In 1983 liep ze zoveel gevaar dat ze besloot met haar dochter naar Nederland te emigreren.

Ze was later lid van onder meer de Commissie Gelijke Behandeling en voorzitter van de Nederlandse afdeling van Amnesty International en het Prins Claus Fonds. Ze was Amnesty's internationale voorzitter (2006-2008), en daarna lid van Amnesty's International Executive Committee (internationaal bestuur). In 2005 kreeg ze de Nederlandse Juristenprijs. Sinds 2009 is ze lid van de Staatscommissie Grondwet. In 2011 werd Gonçalves door minister De Jager van Financiën benoemd tot bestuurder van de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI).