Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 29-06-2015

2015-06-29

Hu Jia

betekenis & definitie

Hu Jia (25 juli 1973) is een Chinese activist voor mensenrechten, vooral werkzaam op de terreinen van democratisering, milieu en aids.

Afgestudeerd als econoom, begon hij zich in te zetten voor slachtoffers van aids, een ziekte die indertijd door de overheid nog grotendeels werd ontkend. Hij zette tehuizen voor aids-wezen op. In 2006 huwde hij Zeng Jinyan, die door Time Magazine werd opgenomen in de lijst van 'Honderd helden' voor haar weblog over mensenrechten in China.

Hun beider werkzaamheden leidden ertoe dat de overheid hen vanaf 2006 steeds meer lastig viel. Zo werd een voorgenomen bezoek aan Nederland verhinderd toen ze op het vliegveld van Beijing werden aangehouden. Na Hu's getuigenis over de Chinese mensenrechtensituatie voor de subcommissie voor de mensenrechten van het Europees Parlement, op 26 november 2007, werd hij gearresteerd, beschuldigd van het "aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht” en veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. Dat leidde tot veel internationale protesten, onder meer met het oog op de Olympische Spelen.

In 2008 kreeg Hu Jia de Sacharovprijs van het Europees Parlement. China dreigde het Europees Parlement dat de betrekkingen tussen de Europese Unie en China onder druk zouden komen te staan als Hu Jia de Sacharovprijs zou krijgen. De Chinese ambassadeur bij de Europese Unie, Song Zhe, schreef in een brief aan voorzitter Pöttering van het Europees Parlement dat toekenning van de Sacharovprijs aan Hu Jia “onvermijdelijk het Chinese volk opnieuw pijn zou doen en ernstige schade zou toebrengen aan de betrekkingen tussen China en de EU”. De ambassadeur herhaalde in de brief de Chinese beschuldigingen tegen Hu Jia.