Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 30-06-2015

2015-06-30

George Soros

betekenis & definitie

George Soros (1930) is een bekende Joodse Hongaarse weldoener en grondlegger van het 'Open Society Institute'. Hij werd geboren als György Schwartz

George Soros werd geboren in Hongarije en verhuisde in 1947 naar Engeland, waar hij economie studeerde. In 1957 emigreerde hij naar de VS. Hij werd miljardair door speculatie op de internationale wisselmarkten. Het geld is hij gaan gebruiken voor het realiseren van zijn filosofische en politieke idealen. Aanvankelijk door het ondersteunen van democratische ontwikkelingen in Oost-Europa, afgelopen jaren ook door het subsidiëren van oppositie tegen oud-president Bush jr. Soros' vermogen wordt geschat op zo'n 22 miljard dollar. Op de lijst van Forbes van rijkste mensen ter wereld bezet hij de 46e plek sinds september 2011.

Hij stichtte het 'Open Society Institute', een fonds dat grote bedragen ter beschikking stelt aan projecten voor ontwikkeling en mensenrechten in vooral Midden- en Oost-Europa, en later ook in andere delen van de wereld. Van dat fonds werd Aryeh Neier de directeur. Uit de fondsen werden ook universiteiten en onderzoeksinstellingen opgericht. Soros schreef een aantal boeken, waaronder over de globalisering die hij, mits onder goede voorwaarden en controle, als een groot goed voor de internationale ontwikkeling ziet.