Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 12-06-2015

2015-06-12

Forensisch onderzoek

betekenis & definitie

Forensisch onderzoek is technisch onderzoek om bewijsmateriaal van misdrijven te verkrijgen, onder meer van slachtoffers en lijken in verband met vermeende moord, mishandeling en dergelijke.

Grondlegger voor het forensisch onderzoek ten bate van mensenrechten was de Amerikaan Clyde Snow. Vooral de organisatie Physicians for Human Rights is actief in dit onderzoek. In Nederland heeft de Johannes Wier Stichting een werkgroep die zich bezighoudt met forensisch onderzoek voor mensenrechten. Middelen van dergelijk onderzoek zijn onder meer het bestuderen van botten, tanden, DNA, weefselresten, kledingresten, voorwerpen op lichamen etc.

Post-mortem onderzoek (of autopsie) speelt in toenemende mate een rol in onderzoek van buitengerechtelijke executies, zoals bij het opgraven van lijken uit anonieme graven waarvoor leger of doodseskaders verantwoordelijk zouden zijn. Richtlijnen voor dit forensisch onderzoek zijn onder andere vervat in een 'VN Verklaring over buitengerechtelijke executies'. Deze stelt dat men zich niet van een lijk zal ontdoen voordat lijkschouwing is gehouden door een arts die zo mogelijk specialist is op het gebied van forensische pathologie.