Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 20-05-2015

2015-05-20

Faleh Abdullah Al-Mansouri

betekenis & definitie

Faleh Abdullah Al-Mansouri (1946) is voorzitter van de Ahwaz Bevrijdingsorganisatie (ALO). Dit wereldwijde verbond van uit Iran gevluchte Ahwazi streeft naar een zelfstandige staat voor Arabieren afkomstig uit de Al-Ahwaz regio. Al- Mansouri vluchtte zelf in 1988 uit Iran, kreeg een vluchtelingenstatus en uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit.

Op 11 mei 2006 werd al-Mansouri (1946) tijdens een bezoek aan Syrië gearresteerd en overgedragen aan Iran. De autoriteiten stonden geen contact met de buitenwacht toe. Tijdens een dergelijke incommunicado-detentie is het risico groot dat de gevangenen worden mishandeld, gemarteld of zelfs worden geëxecuteerd. Amnesty was uiterst bezorgd over het lot van Al-Mansouri. Het aantal executies in Iran neemt toe en mensen die tot onderdrukte minderheidsgroepen horen, zoals de Arabische Ahwazi, lopen extra gevaar.

De Al-Ahwaz regio is voor Iran van groot belang vanwege de olievoorraden. Al- Mansouri vluchtte zelf in 1988 uit Iran, kreeg een vluchtelingenstatus en uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit. Sinds 1989 woonde hij met zijn vrouw en vier kinderen in Limburg. Hij was actief lid van de Amnesty-groep Maastricht en werd voor zijn inzet onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Amnesty International stelde dat Al-Mansouri geen eerlijk proces kreeg. Ook wilde de organisatie dat familieleden, advocaten, en zo nodig artsen toegang tot hem kregen. Amnesty voerde actie samen met prominente Nederlanders zoals burgemeester Leers van Maastricht en Tweede-Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Fatma Koser Kaya (D66). In februari 2009 meldde Al-Mansouri zijn familie telefonisch dat hij tot dertig jaar gevangenisstraf was veroordeeld. In augustus 2014 werd hij onverwacht vrijgelaten en keerde hij naar Nederland terug.