Amnesty International

Ontleend aan de encyclopedie van de mensenrechten

Gepubliceerd op 23-05-2015

2015-05-23

Darfur

betekenis & definitie

Darfur is een regio in het westen van het Afrikaanse land Sudan. Darfur is sinds 1994 verdeeld in drie federale staten: Ghard-Darfur, Janub-Darfur en Shamal-Darfur. Sinds het begin van het conflict tot begin 2008 zijn meer dan 200.000 gedood en 2,5 miljoen menen op de vlucht geslagen.

In Darfur woedt sinds 2003 een gruwelijke burgeroorlog. Arabische milities die door regeringstroepen worden gesteund en diverse rebellengroeperingen strijden om de macht. Alle partijen plegen daarbij oorlogsmisdrijven. Meer dan twee miljoen vluchtelingen zijn hun leven niet zeker en deels onbereikbaar voor hulpverleners. Het lukte de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) niet om de burgers te beschermen. Er was brede overeenstemming dat een VN-vredesmacht de taken van de AU moet overnemen. Op 31 augustus 2006 nam de Veiligheidsraad hiertoe resolutie 1706 aan. De overdracht werd echter afhankelijk gesteld van de instemming van Sudan, terwijl die dat weigerde. Sinds de resolutie werd aangenomen stuurde de Sudanese regering grote aantallen extra troepen naar Darfur, blijkbaar met de intentie haar eigen, gewelddadige oplossingen af te dwingen.

Of de massamoorden in Darfur genocide zijn wordt betwist. Niet alle deskundigen denken dat er sprake is van doelbewuste poging tot uitroeiing van een etnische groep. Wel is duidelijk geworden dat de Sudanese overheid op grote schaal paramilitaire groepen, zoals de Janjaweed, heeft bewapend en op andere manieren gesteund om in Darfur de burgerbevolking te terroriseren.

De VN hebben Darfur beschreven als 'de ergste humanitaire crisis' ter wereld. In 2007 raakten opnieuw zo'n 280.000 mensen ontheemd. De vredesovereenkomst die in 2006 werd getekend wordt alom gezien als mislukt. Steeds meer geweld laait op tussen de rebellengroepen onderling. In januari 2008 begon de VN-vredesmissie met haar werkzaamheden, onder een erg beperkt mandaat. Zo mag de missie geen groepen ontwapenen.