Mensenrechten begrippenlijst

Amnesty International (2007)

Gepubliceerd op 20-05-2015

Aung San Suu Kyi

betekenis & definitie

Aung San Suu Kyi (1945) is een Birmese politica en activiste voor mensenrechten en democratie. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede in 1991. Aung San Suu Kyi is een uitgesproken voorstander van de universaliteit, de gedachte dat mensenrechten niet moeten worden aangepast aan bijvoorbeeld een 'Aziatische' of religieuze traditie.

Aanvankelijk hield Suu Kyi niet publiekelijk met politiek bezig maar schreef ze wetenschappelijke studies over de Birmaanse geschiedenis. In reactie op een staatsgreep in september 1988 nam ze deel aan de oprichting van Nationale Liga voor Democratie. In 1990 haalde deze groep een grote overwinning bij de verkiezingen: 80 procent van de zetels in het parlement. Haar was inmiddels huisarrest opgelegd, een maatregel die ook door de toekenning van de Nobelprijs niet ongedaan werd gemaakt. Het maakte dat ze sindsdien haar man (overleden in 1999) en twee kinderen (woonachtig in Engeland) nauwelijks meer heeft kunnen zien. In sommige perioden kon zij zich min of meer vrijelijk door Birma (door de militairen Myanmar gedoopt) bewegen, echter gehinderd door de militairen en niet zonder risico.

In 1997 werd de auto waarin ze zat aangevallen door een grote groep bewapend met staven en kettingen. In 2003 werden zij en een aantal van haar aanhangers aangevallen door een door het bewind gesteunde menigte, waarbij veel van haar aanhangers werden vermoord. Zelf wist ze te ontkomen, maar ze werd korte tijd later opnieuw gevangengezet. In augustus 2009 werd ze, nadat een Amerikaanse man haar huis was binnengedrongen en het huisarrest daarmee was 'geschonden', veroordeeld tot drie jaar gevangenschap met dwangarbeid, hetgeen daarna in achttien maanden huisarrest werd omgezet.

Aung San Suu Kyi heeft talloze onderscheidingen gekregen, naast de Nobelprijs onder meer de Sacharovprijs en Amnest's onderscheiding 'Ambassadeur van het Geweten' (2009). Sinds 1989 heeft Amnesty talloze acties voor haar gevoerd, waaronder demonstraties in Nederland.