Mensenrechten begrippenlijst

Amnesty International (2007)

Gepubliceerd op 20-05-2015

Apartheid

betekenis & definitie

Apartheid is het maatschappelijk en juridisch systeem van rassenscheiding in Zuid-Afrika. Met een programma voor apartheid won de Nasionale Partij in 1948 de verkiezingen.

De apartheid leidde tot vele schendingen: de politieke, sociale en economische achterstelling van de donkere bevolking en het geweld dat werd gebruikt om activisme en meningsuiting bij donkere mensen te onderdrukken. Het stelsel was gebaseerd op rassendiscriminatie. ''Kleine apartheid'' (de scheiding van rassen in openbaar vervoer, bussen, parken e.d.) werd tussen 1985 en 1988 afgeschaft. ''Grote apartheid'' betrof de verschillen in rechten die in de wet tussen de raciale groepen bestonden en het verschijnsel van de 'thuislanden' (gebieden die officieel onafhankelijke staten van verschillende stammen waren met een eigen bestuur maar die geheel door de Zuid-Afrikaanse regering werden gecontroleerd en door geen enkel ander land erkend). In 1992 werd de apartheid officieel afgeschaft.

De meest bekende anti-apartheidsstrijder is de Zuid-Afrikaan Nelson Mandela. Mandela kreeg in 1993 samen met president de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".