Amar Omar

Student Human Resource Studies

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Micronutriënten

betekenis & definitie

Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine mate in voedsel voorkomen.

Nutriënten, waar micronutriënten een onderdeel van is, leveren het menselijk lichaam energie, bouwstoffen en regulerende stoffen. Het menselijk lichaam heeft maar weinig micronutriënten nodig. Een volwassen persoon krijgt gemiddeld één gram of minder aan micronutriënten per dag binnen. Een grote hoeveelheid micronutriënten kan zelfs schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Nutriënten of voedingstoffen bestaan uit:

- Micronutriënten (kleine voedingsstoffen)
- Macronutriënten (grote voedingsstoffen)
- Voedingsvezels

Micronutriënten kan men onderverdelen in:

- Mineralen
Calcium, magnesium, kalium, fosfor, chloor en natrium. Niet al deze stoffen komen voor in voedsel.
- Vitaminen
Vitaminen A, B, C en D zijn het meest bekend en komen voor in fruit en groente.
- Sporenelementen
Koper, zink, seleen, kobalt en jodium.

De meeste micronutriënten komen uit voeding. Een andere bron van micronutriënten zou voedingssupplementen kunnen zijn.