Amar Omar

Student Human Resource Studies

Gepubliceerd op 03-03-2016

2016-03-03

Glycemische index

betekenis & definitie

De glycemische index is een maateenheid (getal) om aan te geven hoe snel koolhydraten via de maag in de dunne darm terecht komen en daar worden opgenomen in het bloed via het resorptie proces. De koolhydraten worden vervolgens verteerd en via de lever als glucose door het lichaam verspreid.

Een toename van glucose zorgt ervoor dat het lichaam insuline gaat aanmaken om de bloedsuikerspiegel in stand te houden. Insuline zorgt er dus voor dat glucose door cellen in het lichaam kan worden opgenomen. Een te hoge insulineproductie zorgt er vervolgens voor dat het lichaam meer vet gaat opslaan, omdat er meer glucose wordt opgenomen. Bij diabetespati├źnten maakt het lichaam geen of heel weinig insuline aan.

Het eten van voedsel met een hoge index veroorzaakt het volgende proces:

Snelle vertering van koolhydraten -> een piek in de bloedsuikerspiegel -> overmatige productie van insuline -> grotere vetopslag

Het eten van voedsel met een lage index veroorzaakt het volgende proces:

Langzame vertering van koolhydraten -> gelijkmatige bloedsuikerspiegel -> gelijkmatige insulineproductie -> minder/geen opslag van vet, omdat er dan niet zoveel glucose door het lichaam wordt opgenomen.

Op voedselverpakkingen wordt de glycemische index voornamelijk aangeduid als de afkorting GI (glycemische index) of GL (glycemische last) met een getal erachter. De glycemische index geeft waardes aan per portie van 50 gram koolhydraten . Glycemische last gaat uit van gemiddelde porties wat geconsumeerd wordt aan koolhydraten per voedingsmiddel.