AI woordenboek

ChatGPT (2023)

Gepubliceerd op 20-02-2023

femur

betekenis & definitie

Femur is de medische term voor het dijbeen, het grootste en sterkste bot in het menselijk lichaam. Het femur is aan de bovenkant verbonden met de heup en aan de onderkant met de knie, biedt ondersteuning aan het lichaam en maakt beweging mogelijk. Het femur is ook betrokken bij de vorming van het heupgewricht en het kniegewricht.

Het femur bestaat uit verschillende delen, waaronder de dijbeenkop (de ronde kop aan de bovenkant van het bot die in de heupkom past), de dijbeenhals (het smalle deel tussen de dijbeenkop en de schacht van het bot) en de schacht (het lange middengedeelte van het bot).

Het femur kan breken als gevolg van een ongeval of letsel, wat kan leiden tot pijn, zwelling en een verminderde mobiliteit. Breuken van het femur kunnen variëren in ernst, van een scheur tot een volledige breuk en kunnen een operatie vereisen om te genezen. Het femur kan ook worden aangetast door verschillende ziekten, (zoals osteoporose) die de botdichtheid verminderen en het risico op breuken verhogen.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.