Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Zuur

betekenis & definitie

noemt men een stof die 1 of meer waterstofatomen bezit, welke door een metaal vervangbaar zijn en waardoor dan een zout ontstaat. Z. kleuren, opgelost in water, blauw lakmoes rood en de oplossing smaakt zuur.

Bij oplossing in water en andere polaire oplosmiddelen dissociëren alle z. in m.o.m. mate. Daarbij worden altijd waterstofionen gevormd. de anionen zijn verschillend.Een oplossing van een b.v. zoutzuur, geeft met een oplossing van een base, b.v. natronloog, een zout en water.

Aan de verbinding CO2, geeft men gewoonlijk de naam koolzuur. De naam moet eigenlijk zijn koolzuur-anhydride, omdat koolzuur feitelijk is H2C03. Men neemt aan, dat deze verbinding ontstaat wanneer CO2 in water geleid wordt: CO2 + H20 -> H2C03.

De verbinding H2,C03 kan echter niet geïsoleerd worden. Men kent er alleen zouten van, carbonaten, b.v. Na3C03, soda (vgl. Zuurgraad, pH, Waterstofionenconcentratie).