Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Vruchtensap

betekenis & definitie

is het heldere of troebele, vloeibare product verkregen door het persen van verse vruchten. Water is niet toegevoegd.

Het Jam- en Limonadebesluit kent 2 soorten nl. vruchtensap en zoete most (= most). Beide hebben dezelfde voedingswaarde en bestaan uit 100% v.; ze verschillen alleen in bereidingswijze, waarbij most zonder verhitting steriel gemaakt moet worden, terwijl ter conservering van sap verhitting is toegestaan. Bij gepasteuriseerde zoete most (=most) mag geen verwarming boven 65o C plaats gevonden hebben. In v. is alcohol afwezig, terwijl ze i.h.a. geen of slechts geringe hoeveelheden conserveringsmiddelen bevatten. Zoete most ( = most), appelsap en peresap mogen koolzuur bevatten. Soms wordt suiker aan vruchtensap toegevoegd en het Jam- en Limonadebesluit spreekt dan van gezoet vruchtensap of gezoete most (= zoete most).Vruchtendrank, ook een direct drinkbaar product, bevat 50% v., terwijl vruchtenlimonade of vruchtenlimonacic-gazeuse ten minste 10% v. bevat. Vruchtensapconcentraat is een product bereid uit zuiver v., waaraan het water door verdamping of uitvriezen is onttrokken. Na verdunning met water kan het worden gedronken (z. ook Fruit, Verwerking van —).

< >