Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Hibiscus

betekenis & definitie

Groot gesl. van kruiden, struiken en bomen uit de fam. Malvaceae, verbreid over de tropen en subtropen van de gehele wereld.

Bosbouwk. zijn het meest van belang: H.macrophyllus ROXB., tisoek (Soend.), een snelgroeiende boom met een rechte, slanke stam uit de bergregenbossen van Java, die om zijn lichte, zachte, gemakkelijk bewerkbare, weinig duurzame, maar voor eenvoudige huisbouw geschikte hout, veel bij dorpen wordt aangeplant; H.similis BL., waroe goenoeng (Soend.), een snelgroeiende, kleine kromme boom, die in de bergstreken van Java veelvuldig als schaduwboom langs wegen wordt aangeplant. Het hout is gelijkwaardig aan dat der volgende soort; H.tiliaceus L., waroe laoet (Mal.), een kleine, kromme boom van de strandbossen van de trop. gebieden van de gehele wereld. Het vrij lichte, bijzonder taaie en vrij duurzame kernhout is zeer gezocht voor karrebomen, gymnastiekwerktuigen, gereedschapsstelen en geweerkolven. Uit de bast kan een uitmuntend touw worden vervaar-

digd. De bladeren kunnen als veevoeder dienen.

De voornaamste soorten als vezelproducent zijn verder:

H.cannabinus L. (Java-jute, mesta, kenaf, Bimlipatam-jute, Ambari- of Deccanhemp) en H. sabdariffa L. (roselle, Amerikaans zuur). De H.-vezels behoren alle tot de zachte touwvezels en worden verwerkt tot garens en zakken.
H.syriacus L. uit O.Az., een struik met in de nazomer bloeiende, vrij grote bloemen; deze komt in verscheidene vormen in cultuur voor en kan buiten worden gekweekt.
H.moschitas ROXB. uit O.Az., vaste plant met zeer grote bloemen;
H. trionum L. uit W. Az., de z.g. 3-uren bloem, éénjarige plant met witte, donker gevlekte bloemen. Als kasplant wordt algemeen in diverse vormen gekweekt. //. rosa-sinensis L. (kembang sepatoe) uit O.Az., die om zijn mooie rode of paarse bloemen in Indon. ook veel wordt gebruikt voor het aanleggen van levende hagen.

Tenslotte worden van H.sabdariffa L. in Indon. de jonge toppen en de jonge bladeren als groente gebruikt. De volwassen, vlezige vruchtkelken zijn zeer geschikt voor het maken van gelei, siroop e.d.