's-Hertogenbosch (Den Bosch) betekenis & definitie

’s-Hertogenbosch, ook Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Tevens is het de hoofdplaats van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Op dit moment wonen er ongeveer 151.000 inwoners in de hele gemeente. Verder is de stad een bisschopszetel. Tijdens het Brabantse Carnaval heet de stad Oeteldonk.

’s-Hertogenbosch kreeg in 1184 stadsrechten en is hiermee een van de oudste steden van Nederland. Het was de vierde stad van Hertogdom Brabant, gesticht door hertog Hendrik de eerste van Brabant. De Franse naam voor de stad is Bois-le-Duc, de Duitse Herzogenbusch en de Latijnse Silva Ducis (tevens de naam van een groot eetcafé in het centrum).

Den Bosch staat bekend om de grote gotische Sint-Janskathedraal die in het stadscentrum staat. Dit is de zetel van de bisschop van ’s-Hertogenbosch. De binnenstad is ommuurd met een grote stadswal, die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat is teruggebracht. Hierdoor is Den Bosch verkozen tot Europese vestingstad van 2005. In het centrum vind je ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland, de “Moriaan” genaamd. Hier is tegenwoordig het VVV-kantoor gevestigd.
De bekendste Bosschenaar is waarschijnlijk de vijftiende-eeuwse schilder Jeroen Bosch. In het Jheronimus Bosch Art Center kun je zijn werken bewonderen. Een andere bezienswaardigheid in Den Bosch is de in 1996 gerestaureerde Binnendieze. Hier is het mogelijk om met verschillende rondvaarten de stad ondergronds te bewonderen. Je vaart dan onder andere langs de stadswal bij de Bossche Broek, het natuurgebied tussen Den Bosch en Vught.

Verder zijn er in de stad talloze cafés en eettentjes te vinden. Op veel plekken kun je de lokale lekkernij bestellen, de Bossche Bol van bakker Jan de Groot. Bij de bakker zelf staan de mensen letterlijk in de rij voor de grote chocoladebollen.