Ad de Jongh

Bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen

Gepubliceerd op 13-12-2016

EMDR

betekenis & definitie

EMDR, ofwel Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, is een veel toegepaste en bewezen effectieve therapie voor de gevolgen van psychotrauma.

EMDR is een vorm van psychotherapie die bedoeld is om nare beelden uit het verleden weg te krijgen en werkt in principe voor iedereen die klachten heeft waarmee hij of zij niet is geboren, en welke als gevolg van een of meer dramatische gebeurtenissen in het verleden zijn ontstaan.

De werkwijze is dat de therapeut de patiënt vraagt terug te denken aan een emotioneel beladen gebeurtenis. Terwijl de patiënt de herinnering aan de gebeurtenis voor ogen heeft, beweegt de therapeut vervolgens zijn hand voor de ogen langs heen en weer. Hierdoor wordt het werkgeheugen van de patiënt, waar de herinnering in zit, belast en verliest de herinnering zijn emotionele lading.

EMDR is een bewezen effectieve therapie waar veel onderzoek naar is gedaan en als richtlijn wordt toegepast bij mensen met een post traumatische stress stoornis (PTSS), maar tevens werkt bij minder ernstige aandoeningen. Zo kan EMDR ook bij angsten of fobieën een oplossing zijn, bijvoorbeeld in het geval van vliegangst of bij zwangere vrouwen met een angst voor de bevalling. Het maakt niet uit of de pijnlijke gebeurtenis drie dagen of dertig jaar geleden heeft plaatsgevonden. EMDR is vooral ook een efficiënte behandeling, waarbij lange praatsessies overbodig zijn. Twee of drie korte behandelingen kunnen al voldoende zijn bij een enkelvoudig trauma.