Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Verticale balansopstelling

betekenis & definitie

De verticale balansopstelling is een balansvorm en wordt ook wel de staffelvorm genoemd. De verticale balansopstelling wordt gebruikt in de boekhouding. De verticale balansopstelling is een hulpmiddel om het saldo van een reeks bedragen op expliciete wijze vast te stellen.

In de verticale balansopstelling wordt een reeks getallen onder elkaar geplaatst zodat het overzicht bewaard wordt en de kans op fouten zo verkleind wordt. Er zijn twee vormen voor een verticale balansopstelling.

Bij een gewone verticale balansopstelling is het gebruikelijk dat erin een overzicht geen plus en min tekens worden gezet. Aan het resultaat van een bewerking kan een lezer van de staffelvorm zien of er sprake is van een optrek- of aftrekpost. In deze staffelvorm is vrijwel direct het eindresultaat af te lezen. Wanneer men ook de tussenresultaten wil zien kan er gebruik gemaakt worden van een uitsplitsing over meerdere kolommen.
De gewijzigde staffelvorm geeft een compacter beeld, maar het is niet mogelijk om tussenresultaten te zien.

Een balansvorm die veel vaker voorkomt is de scrontovorm. Hierbij staan de cijfers naast elkaar en daarom heet deze vorm een horizontale balansopstelling. Hierbij staat de activa aan de debetzijde (links), en de passiva aan de creditzije (rechts).


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!