Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Vergelijkingsbeginsel

betekenis & definitie

Het vergelijkingsbeginsel is een richtlijn binnen de accounting waarin wordt gesteld dat wanneer men kiest voor een bepaalde manier van afschrijving, men deze zo lang mogelijk moet handhaven. Het vergelijkingsbeginsel is een van de zogenaamde accounting principes.

Vrijwel iedere onderneming of instelling heeft te maken met afschrijving, oftewel de waardevermindering van bezittingen. Of het nou een computer op kantoor of een productiemachine in een fabriekshal betreft, al deze instrumenten zijn onderhevig aan waardevermindering. Het vergelijkingsbeginsel stelt hieromtrent dat wanneer men als onderneming heeft gekozen voor een bepaalde wijze van afschrijving, bijvoorbeeld in vijf jaar, men deze keuze zo veel mogelijk handhaaft. Het vergelijkingsbeginsel heeft als doel om te zorgen voor consistentie in de bedrijfsvoering en de accounting. Voor veel onderneming is dit belangrijk, op deze manier komt men niet voor onverwacht verliezen of grote fluctuaties in de balans te staan.

Hoewel men conform het vergelijkingsbeginsel zoveel mogelijk dient vast te houden aan de keuze van afschrijving, zijn hier enkele uitzonderlijke situaties op. Over het algemeen geldt dat men binnen de accounting het vergelijkingsbeginsel kan schenden, indien er externe factoren zijn die de situatie dusdanig veranderen dat de oude manier van afschrijven niet meer mogelijk is. Men kan hierbij denken aan een wetswijziging of een overname door een andere onderneming.