Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

SOBI (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie)

betekenis & definitie

De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie is een stichting die als doel heeft om de financiële verslaggeving van Nederlandse ondernemingen te verbeteren. De stichting is in 1976 opgericht door Pieter Lakeman.

De SOBI adviseert onder andere schuldeisers, ondernemingsraden en aandeelhouders op het gebied van jaarrekeningen, de overdracht van zeggenschap in een onderneming en bijvoorbeeld de vorderingen op andere ondernemingen. Naast de informatieve rol die de SOBI speelt, is de stichting ook bekend geworden om het onderzoeken van fraude bij Nederlandse bedrijven.

Op de website van SOBI is te zien welke jaarrekening procedures op dit moment gelden en welke verloren zijn of ontvankelijk zijn verklaard. De stichting heeft vele processen voor de Ondernemerskamer van het Amsterdams Gerechtshof gevoerd, waarvan de meeste met succes. Op grond van veel door SOBI aangedragen onderzochte jaarrekeningen moesten verschillende bedrijven hun jaarrekening aanpassen.

SOBI kreeg in 2009 veel media-aandacht bij de ondergang van de DSB (Dirk Scheringa Beheer) bank. Op nationale televisie adviseerde oprichter Pieter Lakeman rekeninghouders om direct hun spaargeld van de DSB bank af te halen, en zo een faillissement af te dwingen. Rekeninghouders gingen in op het advies van Lakeman en een aantal weken later werd de DSB bank failliet verklaard. De oproep van Lakeman leidde tot veel commotie in Nederland. Vergelijkbare oproepen worden sindsdien ook wel spottend een ‘Lakemannetje’ genoemd.