Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Responsibility accounting

betekenis & definitie

Responsibility accounting is een vorm van interne verslaggeving bij een onderneming die kosten en opbrengsten zoveel mogelijk proberen terug te herleiden naar een individueel niveau. Responsibility accounting wordt met name gebruikt om het functioneren van werknemers te beoordelen.

Over het algemeen streven ondernemingen ernaar om zo min mogelijk kosten te maken en de opbrengsten van de bedrijfsvoering te maximaliseren. Dit betekent niet alleen zorgen voor een goede verkoop van producten, maar ook voor een efficiënte, interne bedrijfsvoering. In sommige onderneming wordt daarom in kaart gebracht wat de kosten en opbrengsten zijn per afdeling of per persoon. Dit wordt ook wel responsibility accounting genoemd.

Responsibility accounting wordt in de praktijk met name gebruikt om het functioneren van het management in kaart te brengen. Daarnaast kan responsibility accounting ook voorafgaand aan een project of bepaald project worden uitgevoerd. Het doel hiervan is om de verwachte kosten en opbrengsten van de betreffende periode of het betreffende project te koppelen aan bepaalde functies. Op deze manier kan worden achterhaald hoe deze functies, dit kan één persoon zijn of meerdere, zijn omgegaan met het vooraf vrijgemaakte budget. Responsibility accounting zorg er op deze manier voor men een basis heeft om feedback te geven aan deze functies.