Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

Onderhandse lening

betekenis & definitie

Een onderhandse lening is een lening die iemand zonder tussenkomst van de bank afsluit met bijvoorbeeld vrienden, familie of kennissen. Dit betekent dat de geldgever en geldnemer rechtstreeks met elkaar onderhandelen over de voorwaarden van het krediet, over bijvoorbeeld de hoogte van de rente en de aflossingstermijn.

Wanneer iemand een eigen bedrijf wilt beginnen maar geen lening van de band krijgt, is een onderhandse lening een mogelijkheid. Er kan geld geleend worden van bijvoorbeeld vrienden of familie.

Het voordeel van een onderhandse lening is dat de voorwaarden vaak een stuk soepeler zijn dan bij een bank. Er wordt direct onderhandeld over de termijn waarin het geleende bedrag terugbetaald moet worden. De kans is groter dat er bij het leven van geld bij familie, langer over het terugbetalen gedaan mag worden dan bij een lening bij de bank. Daarbij vindt er bij een onderhandse lening geen controle plaats bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Bij onderhandse lening mag er nooit een te lage rente worden afgesproken. De rente moet marktconform zijn. Dat wil zeggen dat de rente niet te veel mag afwijken van de gemiddelde rente bij een bank of andere kredietverstrekker. Bij een te lage rente ziet de Belastingdienst de lening als een schenking en moet er schenkbelasting betaald worden.

Op het moment dat een onderhandse lening wordt gebruik voor de aankoop of verbouwing van een huis wordt dit door de Belastingdienst gezien als hypotheekrente. De betaalde rente kan dan bij de belastingaangifte onder het kopje hypotheekrenteaftrek worden opgevoerd als aftrekpost.