Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Kosten en opbrengsten

betekenis & definitie

Kosten en opbrengsten zijn termen binnen de boekhouding en accounting die betrekking hebben op geldstromen binnen een bepaalde periode. Kosten en opbrengsten worden altijd op de resultatenrekening weergegeven.

Binnen de boekhouding wordt een onderscheid gemaakt tussen kosten en opbrengsten enerzijds en uitgaven en ontvangsten anderzijds. Afhankelijk of men een kasstelsel of factuurstelsel hanteert, zit er een verschil tussen deze begrippen. Binnen een factuurstelsel zijn kosten niet gelijk aan uitgaven en opbrengsten niet gelijk aan ontvangsten. Kosten en opbrengsten zijn hierin geldstromen die worden geboekt op een resultatenrekening en dus van invloed zijn op de kasstroom.

Het verschil tussen kosten en opbrengsten enerzijds en uitgaven en ontvangsten anderzijds is niet altijd even duidelijk. Stel dat men als ondernemer een bestelling heeft gedaan en hiervoor een factuur heeft ontvangen. De kosten als gevolg hiervan worden op de resultatenrekening gezet, echter de factuur hoeft hiervoor nog niet te zijn betaald. Pas wanneer de factuur wordt betaald, en er daadwerkelijk geld uit de onderneming gaat, spreekt men van een uitgave. Kosten en opbrengsten worden dus wel op de resultatenrekening gezet, maar betekenen niet dat er daadwerkelijke kasstromen hebben plaatsgevonden.