Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Desinvesteren

betekenis & definitie

Desinvesteren of divesteren is het onteigenen van aandelen, obligaties of andere activa vanwege een financieel, ethisch of politiek belang. Er wordt soms onderscheid gemaakt tussen de termen desinvesteren en divesteren.

Wanneer er onderscheid gemaakt wordt tussen de termen desinvesteren en divesteren, wordt desinvesteren gebruikt in het geval van economisch belang achter het weghalen van financiën. Divesteren wordt gebruikt op het moment dat de reden ethisch of politiek is.

Verschillende grote instellingen zoals pensioenfondsen, universiteiten en overheidsinstellingen beleggen beleggen zelf grote bedragen om inkomen te genereren. Door te investeren in bepaalde fondsen of bedrijven kan dat zorgen voor een grote impact op de maatschappij. Ook door de desinvesteren kan er een maatschappelijke impact ontstaan.

Er zijn een aantal financiële redenen om te investeren:
-Het focussen op de kernoperaties
-Bedrijven of divisies afstoten die niet bij de kernoperaties passen
-Om snel geld te verdienen
-Om de stabiliteit van het bedrijf te verhogen door bedrijfsonderdelen af te stoten

In het verleden zijn er verschillende “desinvesteringscampagnes” geweest. De meest succesvolle was die tegen de het voormalige apartheidsregime in de jaren ‘80. Uiteindelijk waren er ruim 155 Amerikaanse universiteiten, 26 staten en 90 steden die hun geld hadden gedesinvesteerd uit bedrijven die actief waren in Zuid-Afrika.