Accounting begrippenlijst

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 12-10-2016

Commanditaire vennootschap

betekenis & definitie

Het commanditaire vennootschap is een vennootschapsvorm waar er één of meer beherende vennoten, en één of meer stille vennoten zijn. De stille vennoten hebben enkel een financiële inbreng en worden ook wel commanditaire vennoten genoemd. Het commanditaire vennootschap is een speciale vorm van het vennootschap onder firma (VOF).

De beherende vennoot wordt ook wel de gecommanditeerde vennoot genoemd. De beherende vennoot is in principe verantwoordelijk voor alle schulden. De stille vennoten zijn alleen aansprakelijk voor het dat zij geïnvesteerd hebben. Deze stille vennoten mogen niet namens het vennootschap optreden. Wanneer een stille vennoot dit toch doet wordt hij net als de beherende vennoot aansprakelijk gesteld voor alle schulden.

Volgens de Nederlandse wet beschikt het commanditaire vennootschap niet over een rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de beherende vennoot zowel zakelijk als privé aansprakelijk gesteld kan worden voor schulden. De rechtsvorm van het commanditaire vennootschap kan fiscaal gezien voor beleggers zeer interessant zijn.

Bij winstverdeling moet ieder lid van de commanditaire vennootschap een deel van de winst ontvangen. Per vennootschap kan dit verschillen. In veel gevallen wordt de winstverdeling gebaseerd op de werkzaamheden en/of de financiële inbreng in het bedrijf. Dit hoeft echter niet het geval te zijn wanneer dit anders is afgesproken. In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat iedereen, ongeacht inbreng of verrichte arbeid, een gelijk deel van de winst krijgt.