Montfoort betekenis & definitie

De Art & Velvet Gallery De Stierenstal heeft een zeer hoge aaibaarheidsfactor. Het is namelijk het enige museum ter wereld dat zich in fluweel heeft gespecialiseerd. De collectie is bijeengebracht door publicist Hans Ferrée en bestaat behalve uit fluwelen mode van 1930 tot nu ook uit curiositeiten, kunstwerken rond het thema fluweel, producten met fluweel in de naam (van zeep, bier, whisky en cosmetica tot fluweelzacht wc-papier), boeken en muziek met fluweel in de titel en afbeeldingen van vorsten en edellieden (m/v) in fluwelen gewaden.

Zoals de naam van de galerie al aangeeft schenkt de collectie ook aandacht aan stieren. Er zijn beeldjes in allerlei materialen en uit alle windstreken te zien, maar ook schilderijen, prenten en boeken met en over stieren. 'Le Musée privée Hans Ferrée' heeft ook een Hansbibliotheek met honderden boeken van auteurs die Hans heten. Ten slotte toont de afdeling nostalgie oude tijdschriften, reclame en curiositeiten. Als er geen speciale tentoonstelling is, gaat het museum alleen open voor groepjes van minimaal 6 personen. Adres: Willeskop 134.

'Le Petit Doruvael'. Dat klinkt Frans, maar is het niet. Doruvael is de afkorting van Door Ruilverkaveling van Elders. Het is de naam van de enige kaasboerderij in Nederland die roodschimmelkaas maakt. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag vertelt de kaasmaker er alles over. Maar zijn recept geeft hij niet prijs, want dat is geheim. Adres: Blokland 95.