Eindhoven betekenis & definitie

In 1891 ging Gerard Philips een lichtje op. In een werkplaatsje aan de Emmasingel knutselde hij zijn eerste gloeilamp in elkaar. Zijn vader, de bankier F. Philips, zorgde voor de financiële middelen. Samen met zijn jongere broer Anton, die in 1894 in het bedrijf stapte om de commerciële kant te gaan behartigen, legde Gerard Philips in het werkplaatsje de basis voor een van de grootste producenten op het gebied van elektrotechniek en elektronica in de wereld.

Het eerste Philips Gloeilampenfabriekje is nog steeds intact en iedere laatste zaterdagmiddag van de maand in bedrijf te zien. De collectie bestaat uit werktuigen, oude lampen en andere voorwerpen uit de Philipshistorie. Het begrip kunstlicht krijgt een heel aparte dimensie op de wisselexposities van schilderijen, grafiek en sculpturen. Adres: Emmasingel 31.

- De Witte Dame is een schitterend voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed. Deze vroegere Philips Fabriek voor radiobuizen (in 1927-1930 gebouwd naar een ontwerp van Dirk Roosenburg), was het eerste betonnen fabrieksgebouw in Nederland. In 1991 stootte Philips het gebouw af. Het architectonisch monument bleef bewaard en in 1995-1997 geheel gestript en verbouwd naar een plan van prof. ir. B. Dirrix, die daarmee de Architectuurprijs won. In De Witte Dame zijn verschillende bedrijven en instellingen gevestigd, waaronder de Openbare Bibliotheek Eindhoven en de tentoonstellingsruimte van MU Art Foundation. Beide zijn gratis te bezoeken. Er zijn regelmatig exposities over design en architectuur. Adres: Emmasingel 12. Info: 040-2962939, www.dewittedame.com.

TIP: Talloze lampen, radio's, televisies en andere gebruiksvoorwerpen op het gebied van licht, beeld en geluid en televisie vormen de collectie van de Stichting tot Behoud van historische Philipsproducten. Adres: Hurksestraat 19.

Een ander bedrijf dat zijn wortels in Eindhoven heeft is DAF. De voormalige brouwerij waarin Huub en Wim van Doorne in 1932 hun eerste automobiel startten, is tegenwoordig een museum met de grootste DAF-collectie ter wereld.

Er staan talloze bestelwagens, vrachtauto's, militaire wagens, rallyauto's en personenwagens geparkeerd, waaronder natuurlijk de dafjes met het 'slimme pookje', of beter gezegd zonder pookje, want deze 'truttenschuddertjes', zoals sommige weggebruikers ze oneerbiedig noemden, waren voorzien van het revolutionaire 'variomaticsysteem'. Het hart van het systeem bestond uit een continu variabele V-snaar. In het museum draait een videopresentatie over vroegere en huidige producten in al hun variaties. Verder is er een permanente tentoonstelling De mobiele wereld van Charles Burki, met tekeningen van Burki, die dertig jaar lang de huisartiest van het automobielbedrijf was. Adres: Tongelresestraat 27.

De Lichtstad, zoals de bijnaam van Eindhoven luidt, beroemt zich erop de langste uitgaansstraat van Nederland te hebben. Daar gaan we dus maar van uit. In het Stratumseind, zoals de naam van het paradijs voor stappers luidt, rijgen de cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden zich aaneen.

Eindhoven is de thuisbasis van PSV. Voetballiefhebbers die zelf eens een balletje willen trappen, maar zich daar niet voor uit de naad willen rennen, kunnen terecht in de Euro Voetbal Show. Het is een multimediale voetbalattractie die uniek is in zijn soort. Adres: Mathildelaan 85.

- 's Wereld grootste rookkwartskristal, met een lengte van 1,55 meter en een gewicht van duizend kilo is het topstuk van het museum van Edelsteenslijperij De Steenarend. Voor kenners: de vorm van het kristal is bintal habitus. Behalve edelstenen toont het museum mineralen, schelpen en fossielen. Regelmatig zijn er slijpdemonstraties. Open: za 9-17. Adres: Strijpsestraat 63/65. Info: 040-2529283, www.steenarend.com.