Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Eijsden

betekenis & definitie

Kasteel Eijsden is een Top 100-monument, maar helaas voor het publiek gesloten, omdat het nog steeds wordt bewoond. De fraaie Franse kasteeltuin is wel vrij toegankelijk. Het kasteel dateert van circa 1635. Het werd na een brand in de 17de eeuw herbouwd. In 1767 vond een verbouwing plaats.

TIP: Er zit muziek in Eijsden. De twee harmonies van het dorp behoren tot de absolute top van Nederland. Maar van echte harmonie is geen sprake. De rivaliteit tussen de muzikanten van de Koninklijke Harmonie Sainte-Cécilia (bijgenaamd de 'roden') en de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (de 'blauwen') is zo groot, dat het binnen hele families voor valse noten zorgt. Bandkeramiekers worden ze genoemd, de eerste boeren, die zich rond 5300 voor Christus vestigden in wat wij nu Nederland noemen. De agrarische steentijdbewoners ontlenen hun naam aan hun fijne, komvormige aardewerk met bandvormige versieringen. De bandkeramiekers kwam oorspronkelijk uit het noordelijke deel van de Balkan. Hongarije wordt als bakermat van deze cultuur gezien. Hun gereedschappen waren van vuursteen.

De eerste bewoners van Nederland woonden in grote boerderijen van wel 6 bij 40 meter, hielden runderen, varkens, schapen en geiten, en verbouwden tarwe en peulvruchten. De belangrijkste vondsten van de bandkeramische cultuur zijn gedaan bij Elsloo. Archeologen stuitten op palenpatronen van huizen en op een begraafplaats met meer dan honderd graven. Een deel van de doden was gecremeerd, anderen waren met opgetrokken knieën begraven. Aan de doden werden potten, wrijfstenen, maalstenen, vuurstenen gereedschap, okerpoeder en dissels meegegeven. Een aantal van die bandkeramische grafvondsten is te zien in Streekmuseum Schippersbeurs in Elsloo. Zoals de naam al aangeeft, vond het museum onderdak in de voormalige schippersbeurs. De collectie bestaat verder uit klederdrachten, huisraad, stijlkamers anno 1900 en landbouwwerktuigen. Er zijn ook twee compleet ingerichte arbeiderswoningen te zien. Verder is er aandacht voor de vlasbouw en de zuivelbereiding. Adres: Op de Berg 4-6. TIP: Belangrijke archeologische vondsten uit het tijdperk van de bandkeramiekers kwamen ook aan het licht in de Limburgse gemeenten Stein, Beek, Geleen en Sittard. In het Archeologie Museum Stein bevindt zich een belangrijke archeologische collectie uit de steentijd en de metaaltijden. Adres: Hoppenkampstraat 14a.